In Nieuwsuur: “VS vindt naheffing Apple oneerlijk” TV interview met Anna Gunn d.d. 30 augustus 2016

Op 30 augustus kreeg ik de kans om in het TV-programma Nieuwsuur wat toelichting te geven op het negatieve besluit van de Europese Commissie eerder die dag in de Apple-zaak (terugvordering à EUR 13 miljard!). De mensen van Nieuwsuur hebben snel geschakeld dus het verhaal was zeer actueel. Dank ook aan iedereen met wie ik ‘s middag nog even heb kunnen brainstormen!

Het is heel goed dat de NOS aandacht besteedt aan de ontwikkelingen op het vlak van fiscale staatssteun. In de context van het bredere debat over belastingontwijking, BEPS, ethiek en het vestigingsklimaat is het zaak om ook dit typisch Europese onderwerp te belichten. M.n. de relatie tussen de VS en de EU is in dit verband van groot belang: maken de Amerikanen zich terecht zorgen dat alleen hun multinationals worden aangepakt? Of zien we hier een ‘mooi’ voorbeeld van fiscaal imperialisme? De waarheid is complex.

Het zou me een lief ding zijn wanneer de fiscale discussie in brede zin een ‘thema’ werd bij de verkiezingen in 2017. De volgende stap in het politiek proces in namelijk niet duidelijk: strengere maatregelen of toch maar een tariefsverlaging in de vennootschapsbelasting? Het ligt nu allemaal op tafel.

TV optreden - Anna

Tot slot, mocht iemand – studenten, scholen, bedrijven, belastingadviseurs, politici en natuurlijk de media – op zoek zijn naar een spreker of vragen hebben, neem dan contact op (anna@artikel104.nl). Het is tijd om door te pakken in het publieke debat over de fiscaliteit, en ik wil daaraan graag een bijdrage leveren.

TV optreden - studio

***

Foto door Bridget Farrell (Apple Store, Brussels)

About Anna Gunn

Fiscaliste met de specialisaties EU-belastingrecht en fiscale exotica. Geruime praktijkervaring met fiscale staatssteun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *