In de media: “Paradise Papers in zekere zin oud nieuws” Citaat van Anna Gunn in de Volkskrant ('Fiscale sluiproutes sluiten gaat langzaam' door Koen Haegens)

Citaat in de Volkskrant:

“De ruim 13 miljoen uitgelekte ‘Paradise Papers’ doen denken aan de Panama Papers van anderhalf jaar geleden. Sappige nieuwtjes over beroemdheden gegarandeerd. Toch heeft het nieuwe belastingschandaal veel weg van een herhaling van zetten. ‘In zekere zin is dit oud nieuws’, verzucht Anna Gunn, belastingonderzoekster aan de Universiteit Leiden. ‘Het onderliggende probleem kennen we nu wel.’

Het is om cynisch van te worden. Is er dan niets terechtgekomen van alle mooie beloften een einde te maken aan deze fiscale misstanden? Het goede nieuws is dat er, onder het oppervlak, wel degelijk een historische verschuiving plaatsvindt. ‘Dat zelfs de Britse koningin hierbij betrokken is, toont hoe normaal dit soort belastingplanning tot voor kort was’, zegt Gunn. ‘Mede onder druk van de globaliseringsbeweging is de OESO, de club van rijke landen, belastingconcurrentie al eind jaren negentig gaan problematiseren. Na de economische crisis is die aanpak in een stroomversnelling gekomen.’ De Europese Commissie spreekt zelfs enthousiast van een ‘belastingrevolutie’ die gaande is.”

Hele tekst via Blendle.com.

About Anna Gunn

Fiscaliste met de specialisaties EU-belastingrecht en fiscale exotica. Geruime praktijkervaring met fiscale staatssteun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *