Uitreiking Jaap van den Berge-Literatuurprijs 2020

Gisteren was het zover: de uitreiking van de Jaap van den Berge-Literatuurprijs van NLFiscaal. Het werd een mooie middag en zoals ik in mijn (toegegeven korte) dankwoord zei, ik reflecteer nog op de laudatio’s. Er zijn ook foto’s.

Interventie in een oeuvre

Over fiscale prijzen valt op metafiscaal niveau het nodige te zeggen. Een prijs winnen is – ten minste, als je mij bent – een big deal. Eervol en bijzonder, maar niet zonder risico’s. Teveel lof kan de lat onrealistisch hoog leggen, en dit heeft mogelijk gevolgen voor het toekomstige werk. Een prijswinnende blog zou perfect moeten zijn, toch? Het is een wijdverbreid misverstand. Hopelijk zal de beloning geen bekroning blijken. In zekere zin doet de jury – vermoedelijk onbewust – een interventie in de ontwikkeling van een oeuvre. Terwijl we naar de toegekende penning staren vragen wij ons af hoe het verder moet. Als 120 vakgenoten voor je staan te klappen dan geeft dat te denken. Is Artikel104.nl niet veels te soft? Moet de toon steviger? En is “chroniqeur van fiscaal Nederland” überhaupt een rol die je zou moeten willen? Ik heb er zo mijn twijfels bij.

NLFiscaal: DANK!

Enfin, nadere inzichten volgen. Voor nu volsta ik met een aller- allerlaatse dank aan iedereen die deze fantastische middag mogelijk maakte. In het bijzonder zijn dit Hester de Weert, Rens Pieterse en Bram Brinkman, die speciaal voor de gelegenheid een bundel publiceerden – Anders: Gunn – met een selectie van stukken van deze website. Het goede nieuws is dat er enkele boekjes over zijn. Wie het eerst komt… (anna@artikel104.nl)

***

Op de foto: Hier sta ik, op het podium, terwijl anderen alleen maar positieve dingen zeggen ten overstaan van 120 vakbroeders (m/v). Het is belangrijk om succes te claimen en niet al te bescheiden te zijn (dit geldt zeker voor vrouwen en voor mensen die vissen naar complimentjes). Echter, de lof was zo overweldigend dat ik er oprecht verlegen van werd.

About Anna Gunn

Fiscaliste met de specialisaties EU-belastingrecht en fiscale exotica. Geruime praktijkervaring met fiscale staatssteun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *