Tax Governance Code: TaxLive interview met Anna Gunn

Onlangs verscheen bij TaxLive.nl een interview met mij, door Marit Muller over de Tax Govenance Code (TGC) voor multinationals. Door al het geweld van de Toeslagentragiek is de discussie over tax avoidance door de multi’s even een lager pitje komen te staan. Maar dat zal niet zo blijven: de vraag naar het fiscale gedrag van grote bedrijven is nog steeds niet beantwoord.

Over de TGC is onlangs een bundel over verschenen (geredigeerd door Hans Gribnau). Samen met mijn broer Thom Gunn (ook partner bij Gunn Tax Communication BV) heb ik hieraan een bijdrage mogen leveren.

Fiscale gedragscode voor bedrijven en belastingadviseurs laat zich moeilijk raden

Het interview is hier beschikbaar. Hieronder alvast enkele citaten van mij, waarin de interviewer de kern heel mooi heeft weten te vangen. Nogmaals dank hiervoor, Marit!

TaxLive-interview – enkele citaten van Anna Gunn

Over definitie ‘belastingontwijking’
“Bovendien is belastingontwijking niet gedefinieerd. Het is een nogal rekbaar begrip. Waar ligt de grens tussen slim gebruik van geboden fiscale faciliteiten en ethisch discutabele maar legale belastingontwijking? Als die grens al niet duidelijk is, zet een plechtige belofte om ’geen belasting te ontwijken’ weinig zoden aan de dijk. De afspraken in een code moeten veel concreter zijn.”

Over deelname van de Belastingdienst
“Moet de Belastingdienst deelnemen aan de ‘tax governance code’? Iedereen ziet dat stevige hervormingen bij de Belastingdienst momenteel nodig zijn. Maar daar gaat deze ‘tax governance code’ niet over. Een aanval op de rechtsstaat, zoals met de toeslagenaffaire, lossen we niet op met een vrijwillige code. Daar is zwaarder geschut voor nodig.”

Over vrijblijvendheid
“Je kunt veel bereiken met een ‘tax governance code’ maar ondanks de vrijwillige basis moet de inhoud stevig zijn. Pas dan heeft een fiscale gedragscode om het vertrouwen te herwinnen een reële kans van slagen. Je kunt niet volstaan met het ondertekenen van een manifest waarin staat dat je voortaan als bedrijf transparant bent. Die transparantie zul je dan ook echt moeten laten zien. Anders zal de ‘tax governance code’ in de publieke en politieke opinie niet meer zijn dan een wassen neus. Dit kan het publieke vertrouwen zelfs beschadigen.”


Afbeelding: by Rebirth Cycle op Flickr.com onder Creative Commons licentie.

About Anna Gunn

Fiscaliste met de specialisaties EU-belastingrecht en fiscale exotica. Geruime praktijkervaring met fiscale staatssteun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *