Fiscaliteit: het schaliegas-verlies van Shell Ophef in huize Gunn na Buitenhof-uitzending over belastingheffing multinationals en milieuvervuiling

Afgelopen zondag (2 juni 2019) was op Buitenhof een interview door Jort Kelder met Henk Nijboer (PvdA) en Paul Sleurink (belastingadviseur van o.a. Shell). Het ging erover dat Shell netjes de Nederlandse wet- en regelgeving volgt, maar toch uitkomt op EUR 0,- aan winstbelasting… Dit als gevolg van allerlei kosten, waaronder verliezen i.v.m. met de winning van … schaliegas.

Hadden we verbaasd moeten zijn? Nee, natuurlijk niet. Waren we dat wel? Jazeker, en misschien lopen we te hard van stapel. Schaliegas is in elk geval super milieuvervuilend, uitermate controversieel en blijkbaar een van de redenen waarom Shell weinig bijdraagt aan de collectieve pot. Dat is zuur, vinden wij. Vergeet de liquidatieverliesregeling, de dividendbelasting, de VIP-passen naar de politieke top, brievenbussen, geheime rulings, de innovatiebox, staatssteun en het hele belastingrechtelijk rataplan: het verplicht laten meefinancieren door de belastingbetaler van onomkeerbare schade aan de planeet is in a league of its own.

Hier op het hoofdkantoor van Artikel104.nl – waar we net een serie over Chernobyl hebben gekeken – voelen wel wat voor een aftrekverbod voor kosten/verliezen uit milieuvervuilende activiteiten. Zie hier, het zou gaan om een afboeking van EUR 9 miljard in 2005.

Foto door Amanda Nichols via Flickr.com onder Creative Commons licentie.

About de Redactie

De redactie van Artikel104.nl vergadert alléén voor recreatieve doeleinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *