NTFR Opinie 2022: “Nederland belastingparadijs? Wat ik tegen het Europees Parlement heb gezegd”

Mijn nieuwste Opinie vooor het Nederlands Tijdschrift voor Fiscaal Recht (NTFR) – NTFR 2022/3472.

Hoorzitting

Op 13 oktober 2022 sprak staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij het Europese Parlement (EP) toe over de stand van zaken in Nederland belastingland. Een gevaarlijke exercitie, zou je denken, nu het EP Nederland al jaren als een belastingparadijs beschouwt en niet bekend staat als groot warm bad voor stoute lidstaten. Het bezoek van Van Rij was echter een onverwacht en eclatant succes. Nederland heeft de afgelopen jaren behoorlijke stappen gezet tegen belastingontwijking, want we willen van ons slechte fiscale imago af. En ja, de rinkelende geldstroom door Nederland blijft formidabel. Maar toch. ‘De aanwezigheid en open houding van de staatssecretaris in het Europees parlement maakt duidelijk dat Nederland een nieuwe weg is ingeslagen,’ zei Paul Tang tegen de NOS, ‘de erfenis van belastingontwijking is niet van de ene op de andere dag verdwenen. Dat vergt veel noeste arbeid.’1

Het heeft het Financieele Dagblad niet gehaald, maar eerder dit jaar was ook ik uitgenodigd op zo’n hoorzitting in Brussel. Samen met Francis Weyzig, Bernard ter Haar, Jan van de Streek en Rainer Prokisch heb ik mijn licht laten schijnen over ‘belastingparadijs’ Nederland. Opvallend is dat de houding van Paul Tang, die voorzitter is van de FISC subcommittee die de hoorzitting organiseerde, toen een stuk ambivalenter was over de Nederlandse hervormingen. De hele sessie kan online worden teruggekeken. Mijn bijdrage ging kort gezegd over de culturele revolutie die momenteel gaande is in de Nederlandse belastingsector, inclusief de steeds prominentere rol voor ethiek voor de belastingadviespraktijk. Met de hulp van mijn broer Thom Gunn heb ik daarnaast een Engelstalig statement geschreven dat eveneens online verkrijgbaar is. Deze Opinie is een bewerking van dat document.

Lees verder op: NTFR 2022/3472.

Foto: de auteur in Curacao, eerder dit jaar. Geen belastingparadijs, wel zeer paradijselijk!

About Anna Gunn

Fiscaliste met de specialisaties EU-belastingrecht en fiscale exotica. Geruime praktijkervaring met fiscale staatssteun.

One thought on “NTFR Opinie 2022: “Nederland belastingparadijs? Wat ik tegen het Europees Parlement heb gezegd”

  1. Interessant stuk! Wat betekent dit alles voor de universiteiten? Welk rol speelt de dubbele petten discussie in de culturele revolutie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *