Neder-PAC: Ondervragingscommissie Fiscale constructies Praktische informatie en enkele links. De uitgebreide Artikel104.nl-analyse volgt!

Margaret Hodge MP

In 2013 deed de Britse Public Accounts Committee (PAC) onderzoek naar fiscale constructies bij o.a. Amazon, Google en Starbucks. De PAC was van groot belang voor de Europese discussie over BEPS en staatssteun en leidde bovendien tot de bekende uitspraak van commissievoorzitter Margaret Hodge tegen de multinationals: “We’re not accusing you of being illegal, we’re accusing you of being immoral.”

Uitzending gemist? Klik hier!
En voor achtergronden van de commissie: hier.

We zijn inmiddels een BEPS-project verder, maar het zover: Nederland heeft een eigen fiscale ondervragingscommissie. Eindelijk! Naar aanleiding van de Panama Papers worden meerdere deskundigen en getuigen gehoord over fiscale constructies en belastingontwijking, over trusts en rijke particulieren en natuurlijk over brievenbusvennootschappen. Dit is dé kans voor politici en het grote publiek om meer te horen over het leven in belastingland. Journalisten, wetenschappers, de Belastingdienst en praktijkmensen kunnen hun verhaal doen. Ik hoop dat het iedereen lukt om zijn of haar boodschap helder over de bühne te krijgen. De hoorzittingen hebben de potentie van een kwalitatieve doorbraak in de Nederlandse belastingdiscussie. Het is tijd voor een debat op basis van feiten.

De grote vraag is uiteraard naar de gevolgen van het onderzoek. Worden de ontwikkelingen rondom BEPS en ATAD erdoor beïnvloed? Komen er additionele maatregelen? Komen we er eindelijk achter wat U2 in Amsterdam doet? Misschien de publicatie van tax rulings net als in België? Meer zicht op het APA/ATR-beleid? Rollen er alsnog koppen in het fiscale misbruikdebat? Hoe zal de adviessector het er vanaf brengen? Spinnen de ngo’s hier garen bij? Of loopt alles met een sisser af? Meer nachtkaars dan revolutionaire fakkel? We zullen het zien. Een belangrijke vraag is voorts welk commissielid dé memorabele uitspraak zal doen (van het kaliber Hodge). Mijn geld staat vooralsnog op Renske Leijten (SP).

Transparant proces

Voor een nadere toelichting verwijs ik naar de site van de Tweede Kamer en dan met name de introductievideo van commissievoorzitter Henk Nijboer (PvdA). (Complimenten overigens voor de makers van de site!) Alle zittingen worden uitgezonden, maar het is de moeite waard om er ook eentje live bij te wonen – om de sfeer te snuiven en om te kijken wie er allemaal op de tribune zit. Er is voor elk wat wils!

—0—

Dag 1: woensdag 7 juni 2017
Thema: Fiscale constructies: grondslaguitholling, de omvang van offshore vermogens en geldstromen, het afzonderen van particuliere vermogens

9.30 uur: Joris-Jan Leenman: voorzitter Coördinatiegroep Taxhavens en Concernfinanciering van de Belastingdienst (opgeroepen als deskundige) en Ben van den Berg: lid van de Coördinatiegroep Taxhavens en Concernfinanciering van de Belastingdienst (opgeroepen als deskundige)
12.00 uur: Jan van Koningsveld: directeur van het Offshore Kenniscentrum (opgeroepen als deskundige)
14.30 uur: Ron van de Klashorst: voorzitter van de Coördinatiegroep Constructiebestrijding van de Belastingdienst (opgeroepen als deskundige) en Robert-Jan Roerink: lid van de Coördinatiegroep Constructiebestrijding van de Belastingdienst (opgeroepen als deskundige)

Dag 2: donderdag 8 juni 2017
Thema: Bevindingen Panama Papers, de regelgeving waar trustkantoren aan moeten voldoen, tekortkomingen van trustkantoren en de rol van het Openbaar Ministerie bij het bestrijden van fiscale constructies

9.30 uur: Jan Kleinnijenhuis: economieredacteur Trouw (opgeroepen als deskundige) en Siem Eikelenboom: onderzoeksjournalist bij het Financieele Dagblad (opgeroepen als deskundige)
12.00 uur: Willemieke van Gorkum: directeur Toezicht horizontale functies en integriteit bij de Nederlandsche Bank (opgeroepen als deskundige). Lees haar position paper.
14.30 uur: Thomas Bosch: Officier van Justitie en landelijk coördinerend officier fraude van het Functioneel Parket (opgeroepen als deskundige)

Dag 3: vrijdag 9 juni 2017
Thema: Belastingontwijking vanuit een wetenschappelijk perspectief, transparantie over fiscale constructies en de rol van trustkantoren bij fiscale constructies

9.30 uur: Jan Vleggeert: universitair hoofddocent belastingrecht aan de Universiteit Leiden (opgeroepen als deskundige)
12.00 uur: Anne Scheltema Beduin: Executive director Transparency International Nederland (opgeroepen als deskundige) en Fritz Streiff: Project and Research Officer Transparency International Nederland (opgeroepen als deskundige). Lees de position paper van Transparency International Nederland.
14.30 uur: Gregory Elias: chairman United Trust Curaçao en bestuurder United Trust International Holdings B.V. (opgeroepen als getuige)

Dag 4: maandag 12 juni 2017
Thema: Fiscale structuren voor bedrijven

9.30 uur: Jan Favié: bestuurder en algemeen directeur van de Promogroup B.V. en U2 Limited (opgeroepen als getuige)
12.00 uur: Bartjan Zoetmulder: belastingadviseur en lid van het vastgoedteam bij Loyens & Loeff; voorzitter van de NOB-kerngroep Nederland Investeringsland (opgeroepen als getuige)
14.30: Ronald Posthumus: Business Unit Director bij Vistra Netherlands en voormalig bestuurder bij Alter Domus (opgeroepen als getuige)

Dag 5: dinsdag 13 juni 2017
Thema: De rol van het notariaat bij fiscale constructies
9.30 uur: Martin Jan van Mourik: emeritus hoogleraar notarieel recht en privaatrecht aan de Universiteit Leiden en de Radboud Universiteit Nijmegen; voormalig notaris (opgeroepen als deskundige)

Dag 6: woensdag 14 juni 2017
Thema: Werkwijze van en samenwerking tussen trustkantoren en belastingadviseurs

9.30 uur: Dick Niezing: Managing Director Intertrust Netherlands (opgeroepen als getuige)
12.00 uur: John Graham: partner bij Graham Smith & Partners en bestuurder Greyfriars Management Services (opgeroepen als getuige)

Dag 7: donderdag 15 juni 2017
Thema: Fiscale constructies voor vermogende particulieren en bedrijven

9.30 uur: Renate de Lange: partner Tax and Human Resource Services bij PwC (opgeroepen als getuige)
12.00 uur: Huug Braamskamp: Managing Director bij Citco Nederland B.V. (opgeroepen als getuige)
14.30 uur: Ruben Freudenthal: partner en belastingadviseur Private Clients bij Mazars en hoogleraar Belastingrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen (opgeroepen als getuige)
17.00 uur: Philippe Mol: Chief Commercial Officer en Director Private Office bij Van Lanschot Bankiers (opgeroepen als getuige)

Dag 8: vrijdag 16 juni 2017
Thema: Rol van trustkantoren en belastingadviseurs bij fiscale constructies en het toezicht op de trustsector

9.30 uur: Toine Manders: voormalig directeur van het Haags Juristen College (opgeroepen als getuige)
12.00 uur: Frank Sonsma: directeur Alea Management (opgeroepen als getuige)
14.30 uur: Guus Poelen: founding partner Infintax (opgeroepen als getuige)
17.00 uur: Frank Elderson: directeur toezicht pensioenfondsen, toezicht horizontale functies en integriteit, juridische zaken en nationale resolutie-autoriteit bij De Nederlandsche Bank (opgeroepen als getui

About Anna Gunn

Fiscaliste met de specialisaties EU-belastingrecht en fiscale exotica. Geruime praktijkervaring met fiscale staatssteun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *