Woord van het jaar: na fiscaal succes Japan tijd voor een Nederlandse overwinning

Nu 2023 zijn einde nadert durf ik het zeggen: dit was een heel zwaar jaar. Voor mij, maar ook voor vrienden, familie, collega’s, willekeurige mensen in het openbaar vervoer… Oekraine, Gaza, polarisatie op het thuisfront, nationale geldzorgen, een op imploderen staand fiscale vestigingsklimaat, iedereen kapot van de stress…

Bij de algehele malaise spelen belastingen natuurlijk een grote rol (zie daar het fiscale haakje) in binnen- en buitenland. Zo las ik laatst in The Guardian dat men in Japan het woord ‘tax’ – wat kennelijk ook ‘duty’ betekent – heeft uitgeroepen tot het kanji (schriftteken) van het jaar (zie ook hier). Want,

While the government of prime minister Fumio Kishida recently unveiled a package of tax cuts aimed at easing pressure on households, there is mounting disquiet over future tax rises to fund a dramatic rise in defence spending amid concern over China’s military activity in the region and North Korea’s nuclear weapons programme.
This year has also seen the introduction of a new invoice system that could mean that freelancers and self-employed people will be saddled with higher tax rates. “It seems like Japanese people are watching the tax situation seriously.”

Nederlands belastingwoord in 2024?

Hier in Nederland komen we niet verder dan graaiflatie (dat is de inflatie als gevolg van het doorberekenen van gestegen energiekosten). Voor het meest recente fiscaal woord-van-het-jaar moeten we terug naar 2014 (dagobertducktaks). Overigens kozen de Japanners in dat jaar ook al voor het woord ‘tax’. De fiscaliteit houdt de gemoederen bezig.

Het goede nieuws is dat we nu een jaar de tijd hebben om te werken aan het woord van 2024. Belastingen moeten ook bij ons centraal staan. Kortgezegd moeten we een nieuw (uiteraard belasting-gerelateerd) woord bedenken en dat dan zoveel mogelijk promoten, zodat het wordt opgepikt door de Van Dale die gaat over de benoeming.

  • Pijlertwee-stress
  • Vestigingsklimaatfetisjist
  • BORderline

Excuus, de inspiratie is echt op. Betere suggesties zijn welkom. Het is namelijk wel de bedoeling dat de fiscalisten volgend jaar de prijs voor het beste woord in de wacht slepen.

Afbeelding: Old Photo Profile via Flickr.com – onder Creative Commons licentie.

About Anna Gunn

Fiscaliste met de specialisaties EU-belastingrecht en fiscale exotica. Geruime praktijkervaring met fiscale staatssteun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *