Anders: Gunn (tekst bundel en rede van Tanja Bender)

Lang, lang gelden – toen niemand wist wat COVID was en er nog borrels waren – won ik de Jaap van den Berge-literatuurprijs van NLFiscaal. Het waren betere tijden. Wat ik gemist had, is dat er een .pdf met de bundel beschikbaar is, open access. In het onderstaande ook de integrale tekst van de rede die prof dr. Tanja Bender hield bij de overhandiging van het eerste exemplaar.

Hierbij de link voor de bundel.

Overhandiging ‘eerste exemplaar’ boek ‘Anders: Gunn’ 

Rede van Tanja Bender, 6 februari 2020

Toen mij werd gevraagd of ik vandaag het ‘eerste exemplaar’ van het boekje met een selectie uit Anna’s blog zou willen uitreiken, heb ik geen seconde geaarzeld. Anna staat mij zeer nabij en haar blog is – en dat is zojuist door Theo met prachtige voorbeelden eloquent naar voren gebracht – uniek in de fiscale wereld. Ik vind het een grote eer om deze symbolische handeling, de overhandiging aan de schrijver van het eerste exemplaar te mogen verrichten.

Anna en ik kennen elkaar van toen zij nog studeerde, waarbij zij mij opviel als een buitengewoon goede student. Zij is cum laude fiscaal afgestudeerd. Na haar afstuderen kwam zij in mijn groep bij PwC te werken en in die periode hebben wij veel samengewerkt. En dat was een groot genoegen. Anna is enorm creatief en oorspronkelijk. Zij is het schoolvoorbeeld van een out-of-the-box denker. Zij kan pionieren als geen ander. Begin een nieuw project en Anna heeft de beste ideeën over hoe dat aan te pakken en in te vullen. Zo hebben wij samen het mooie PwC Ladies Tax Event opgezet en ontwikkeld, en ook prachtige vernieuwende klantpresentaties gemaakt. 

Het blog Artikel 104 is één en al out-of-the box. Het fenomeen blog is in de fiscale wereld natuurlijk al vernieuwend, maar ook de inhoud is heel anders dan alle andere publicaties in de fiscale wereld.

Anna heeft namelijk een buitengewoon scherp observatievermogen. Zij bekijkt de fiscale wereld waar zij middenin zit, en heeft een heel uitzonderlijk talent dan haarscherp, geestig en herkenbaar te beschrijven wat zij ziet gebeuren. En dat dan ook te durven publiceren. 

Voorbeelden te over op haar blog: hoe fiscalisten omgaan met de maatschappelijke aandacht voor belastingontwijking, de dubbele pettenproblematiek, de positie van vrouwen in de fiscale wereld, WOB-bende wetenschappers, en, toch wel een hoogtepunt, de sociologische benadering van het fenomeen VTO. Ook geeft zij tips: tips voor het schrijven van de perfecte noot, over hoe belastingadvieskantoren kunnen omgaan met studentenstress, tips voor het schrijven van een bachelorscriptie, voor het omgaan met de media en veel tips voor de beginnende belastingadviseur.

Anna kan deze observaties buitengewoon beeldend opschrijven. Zo heeft zij het over puppy training voor fiscalisten, het van nature subversieve fiscalistenbrein, de koffiejufproblematiek (over vooroordelen jegens vrouwelijke fiscalisten), over ethische zindelijkheid, het ‘altijd alles’-beginsel (over elke letter van de vakliteratuur moeten lezen), is zij de bedenker van Radio Vrij Fiscalia, en schrijft zij jaarlijks het inmiddels traditionele kerstverhaal dat zich afspeelt in de actualiteit van de fiscale wereld. De omschrijving van haar totemdier, de panda met een specialistisch dieet van staatssteunscheuten, door Theo net al genoemd, behoort ook tot mijn favorieten.

Anna geeft naast deze prachtige observaties over de fiscale wereld ook veel persoonlijks prijs: haar nationaliteiten, haar politieke kleur, de omgang met redactiehond Tessa, over wat zij persoonlijk meemaakt in de fiscale wereld en in media-optredens, ja zelfs informatie over haar inkomsten is te vinden in haar blogs. 

Uit alles blijkt, kortom, dat Anna uniek is. Anna kiest haar eigen weg, zij heeft in de fiscale wereld een eigen gebied gecreëerd. 

En daarom is de titel van het boekje ook zo prachtig: “Anders: Gunn”. 

Over deze titel schrijft Anna op de Engelstalige site van het bedrijf Gunn Tax Communications, dat zij samen met haar broer Thomas heeft opgericht, dat de titel kan worden vertaald met: “In the alternative: Gunn”, of “Contra: Gunn”.  Dat licht zij toe met de volgende woorden: “People just seem to disagree with me!” Ik denk, Anna, dat het net iets anders ligt. Ik denk niet dat mensen het met je oneens zijn, ik denk dat je je tijd soms vooruit bent. Het is ‘anders’ in de zin van oorspronkelijk, ‘nieuw’ en daaraan moeten mensen soms even wennen. 

En dat lijkt te lukken! Dat je met deze prestigieuze de Jaap van de Berge Literatuurprijs erkenning krijgt, zie ik niet alleen als een bewijs van vooruitstrevendheid van de jury, maar ook als een teken dat er in de fiscale wereld ruimte is voor het ‘andere’ geluid. Want dat breng je. En ik hoop dat je daar nog lang mee zult doorgaan én dat je daarvoor ook de erkenning zult blijven krijgen die je verdient. 

Ik wil je graag hierbij jouw prachtige boekje “Anders: Gunn” overhandigen. 

***

About Anna Gunn

Fiscaliste met de specialisaties EU-belastingrecht en fiscale exotica. Geruime praktijkervaring met fiscale staatssteun.